Amalfin rannikko

Amalfin rannikko

Italian eteläosasta löytyvä Amalfin rannikko on nousemassa yhä suositummaksi lomakohteeksi vuosi vuodelta. Ihmiset suuntaavat sinne henkeäsalpaavien maisemien ja hyvän sään vuoksi, mutta sieltä löytyy myös paljon historiaa, luontoa ja hyviä ostosmahdollisuuksia.Maantieteellisesti Amalfin rannikko sijoittuu Sorrenton niemimaalle lähelle Napolin kaupunkia. Se on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin jo vuodesta 1997, mikä on myöskin tuonut aluetta suurempaan suosioon. Rannikko on lähes 50 kilometriä pitkä ja sen varrelle mahtuu monta upeaa kaupunkia. Tunnetuimpia ovat kenties Amalfi, Positano ja Ravello, mutta lähistöltä löytyy myös rauhallisempia pieniä kyliä, kuten kalastajakylä Praiano ja keskiaikaistyylinen Atrani.

Rannikolle matkustaminen

 Amalfin rannikolle matkustaminen Suomesta käsin tapahtuu parhaiten Napolin kautta. Kesän kuukausina ainakin Finnair lentää suoraan Napoliin. Yhtään hullumpi vaihtoehto ei myöskään ole lentää pääkaupunkiin Roomaan, viettää siellä muutama yö ja jatkaa junalla Napoliin. Napolista taas paras vaihtoehto on vuokrata auto ja jatkaa sillä matkaa kohti Amalfin rannikkoa. Jos auton vuokraaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, pääsee Sorrentosta ja Salernosta julkisilla kulkuneuvoilla, sekä bussilla että junalla, perille kohteeseen. Ajankohdallisesti Amalfille kannattaa matkustaa kesällä tai keväällä. Näin jyrkästi sanottuna kaupunki on melkoisen kuollut talvella, siellä ei paljoa tapahdu ja suurin osa palveluista ja majoitusliikkeistä sulkevat ovensa. Patikoijan kannattaa ajoittaa reissunsa keväälle, sillä silloin (sekä syksyllä) säät pyörivät 20 asteen paikkeilla ja luonto ja sen kasvisto kukoistavat väriloistollaan. Myös turisteja on huomattavasti vähemmän. Jos taas halajaa kunnon helteitä, kannattaa valita ajankohdaksi jokin kesän kuumimmista kuukausista kesäkuusta, heinäkuusta tai elokuusta. Yöpyminen kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä parhaat majapaikat viedään nopeaa käsistä. Vaihtoehtoina on hotelleja, hostelleja, vuokra-asuntoja ja bed and breakfast -majapaikkoja. Jos lähtee suuremmalla porukalla reissuun, kannattaa ehdottomasti harkita asunnon vuokraamista. Kun loppusumman jakaa yöpyjien kesken, ei se ole mitään omaan yksityiseen tilaan ja hulppeisiin merimaisemiin verrattuna.

Rannikolle matkustaminen

 

Tekemistä ja näkemistä

Alueella harrastetaan paljon patikointia kauniiden vuoristoreittien vuoksi. Kesän kuukausina vuorilla on todella kuuma patikoida, mutta ei se silloin myöskään mahdotonta ole. Yksi suosituimmista reiteistä, joka alkaa Positanosta ja päättyy Praianoon, on nimeltään Sentiero degli Dei. Reitti on noin kahdeksan kilometrin pituinen ja sen varrella näkee niin maaseutumaista elämää kuin merimaisemiakin.Rannikko on kuuluisa sitruspuutarhoistaan ja alueella valmistetaankin kuuluisaa limoncello-sitruunalikööriä. Osaan tehtaista on mahdollista päästä sisälle ja seurata itse valmistusprosessia ikkunoiden lävitse. Yleisesti ottaen on myös mahdollisuus koittaa eri vahvuisia sitruksesta valmistettuja alkoholijuomia sekä ostaa tuliaisia kotiin vietäväksi. Tehtaassa käyminen on hauska kokemus ja erittäin tyypillistä Amalfin rannikon alueelle.Rannikkokaupungeista on mahdollista tehdä päiväretkiä veneellä muihin rannikon kyliin tai saariin. Yksi suosituimmista on paratiisimainen Caprin saari, joka on ollut historiansa aikana julkisuuden henkilöiden sekä taiteilijoiden pakopaikka. Kannattaa kysellä oman majapaikan pyörittäjältä näistä vaihtoehdoista, he varmasti osaavat auttaa ja ehdottaa parasta vaihtoehtoa juuri sinulle! Jos autolla on liikkeellä, kannattaa tietty hyödyntää se ja käydä kiertelemässä rannikon eri kaupungeissa. Matkat eivät ole kovin pitkiä, mutta ajamista hankaloittaa mutkaiset ja kapeat tiet, joten heikkohermoisimmilta ajajilta se vaatii hieman kärsivällisyyttä.Erinomainen kohde on esimerkiksi Pompejin kaupunki, joka vahingoittui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Se on parhaiten tunnettu antiikin ajan maaseutukaupunki. Kaupunki on ollut pitkään suurten arkeologisten kaivauksien kohteena ja siellä pääseekin näkemään yllättävän paljon jäännöksiä sekä kaupungista, mutta myös kauan sitten elävistä ihmisistä.. Erittäin mielenkiintoinen kohde kulttuurista ja historiasta pitäville!

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat