Caminito del Rey – Kuninkaanpolku

Caminito del Rey – Kuninkaanpolku

Espanjan Andalusiassa sijaitseva Caminito del Rey on kasvattanut suosiotaan lähiaikoina yhtenä Espanjan suosituimpana matkustuskohteena. Tätä vuorten seinämiin rakennettua vaellusreittiä on pidetty yhtenä maailman vaarallisimpana reittinä, sillä se vaati jopa kuolonuhreja vaarallisuutensa vuoksi vuosina 1999 ja 2000. Kaikki reitistä kertovat artikkelitkin useimmiten alkavat kertomalla sen vaarallisuudesta.. Reitti suljettiin nimenomaan vaarallisuuden ja kuolemantapauksien syystä neljäksitoista vuodeksi ja avattiin jälleen kunnostettuna vuonna 2015. Matkan varrelta voi nykyäänkin löytää näille ihmisille omistettuja muistomerkkejä.

Pelottavaksi ja vaaralliseksi (nimenomaan ennen uudistusta) reitin tekee sen korkeus – polku on rakennettu sadan metrin korkeuteen kallion rinteeseen, josta aukea hurja pudotus Gaitanesin ja El Chorron rotkoihin! Alhaalla virtaava joki on nimeltään Guadalhorce. Caminito del Rey sai alkunsa reilut sata vuotta sitten: alkuperäisenä tehtävänä oli toimia huoltoreittinä  El Chorron kylän ja patotyömaan välillä. Kuninkaan poluksi reitti nimettiin vuonna 1921, sillä Espanjan tuolloinen hallitsija Alfonso XIII kulki sitä pitkin padon avajaisiin. Polku helpotti ja lyhensi välimatkaa kylien välillä ja jopa alueen asukkaat käyttivät polkua liikkuakseen paikasta toiseen nopeammin. Betonirakenteet kuitenkin heikkenivät vuosien varrella, ja reitistä alkoikin muodostua vain extreme-lajien harrastajille tarkoitettu vaellusreitti. Aiemmin mainittujen kuolemantapauksien vuoksi Andalusian hallitus joutui sulkemaan reitin, mutta tästä huolimatta moni hurjapää hakeutui reitille kokeilemaan rajojaan. Nyt vuoden 2015 uudistuksen jälkeen alkuperäisten betonireittien päälle on rakennettu tukevia kävelypuusiltoja, joten reitti sopii kaikille korkeita paikkoja pelkäämättömille! Polun kävelee noususuuntaan noin viidessä tunnissa, ja laskusuuntaan noin neljässä tunnissa.

Käytännön asioita matkalle

Caminito del Reylle päästäkseen kannattaa ostaa liput hyvissä ajoin etukäteen, sillä reitille päästetään vain 600 ihmistä päivässä ja halukkaita on paljon. Tämä onnistuu Caminito del Reyn virallisilla nettisivuilla, joilta voi nähdä kaikki vapaana olevat lähtöajat. Reitti on avoinna tiistaista sunnuntaihin lähestulkoon koko vuoden, vain muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuninkaan polulla on myöskin säävaraus, mikä tarkoittaa, että polulle ei pääse kovan tuulen tai rankkasateen takia. Pääsylippu reitille kannattaa tulostaa kotona valmiiksi – reitille on kympin pääsymaksu, jonka lisäksi on suositeltavaa ostaa samalla myös bussikuljetus takaisin polun lähtöpaikalle. Tällöin lipun hinnaksi tulee noin 12 euroa, joka ei todellakaan ole suuri summa tästä kokemuksesta! Ikäraja reitille on 8 vuotta, joka on myöskin hyvä ottaa huomioon ennen lipun ostamista perheen pienimmille. Caminito del Reylle pääsee sekä autolla, junalla että bussilla. Auto on niistä ehkä kätevin, eikä parkkimaksut 4-5 tunnille ole kuin kahden euron paikkeilla.

Käytännön asioita matkalle

Reitin alussa ja lopussa on muutama kilometri käveltävää ennen lähtö- ja loppupisteeseen pääsyä. Lähtöpisteestä saat itsellesi turvakypärän ja opastuksen koskien reittiä. Vessoja eikä ravintoloita matkan varrelta löydy, joten kannattaa varautua käymällä lähtöpisteessä sijaitsevassa vessassa ja ottaa varalta mukaan vessapaperia sekä omia eväitä nälän varalle. Itse reitti ei vaadi erityisen hyvää kuntoa, mutta peruskunnossa on patikoijan oltava, sillä matkalle mahtuu portaita ja muita, joiden läpi on päästävä liikkumaan vaikeuksitta. Urheiluvaatteet ovat suositeltavat, mutta jos satuit jättämään ne kotiin vaatekaappiin, ei sekään ongelma ole. Monet kävelevät reitin farkuissa ja tennareissa. Mitä reitin vaativuuteen tulee, ei se sitä kauheasti ole. Seinämään rakennettu puinen polku on hyvin helppo kävellä ja pituuttakaan koko reitillä ei ole kuin alle 8 kilometriä yhteensä. Reitin alussa, keskellä ja lopussa kävellään myös tavallisilla metsäpoluilla ja teillä, joten päätäkään ei huimaa koko ajan!

 

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat