Kroatian Dubrovnik

Kroatian Dubrovnik

Kroatiassa Dalmatian alueella sijaitseva Dubrovnik on nähnyt ja kokenut vuosien saatossa paljon. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi se on aina ollut tärkeä kaupunki merenkulun ja kalastuksen saralla. Kaupunkia ympäröivät saaret ovat myös tehneet siitä tärkeän kaupankäyntikohteen.

Uskotaan, että Dubrovnikin kaupunki sai alkunsa, kun kroatialaiset heimot pakenivat barbaareja Dubrovnikin alueelle. Myöhemmin yhteisöä suojaamaan rakennettiin kaupunkia ympäröivät muurit. Kukoistuksen aikakauden katsotaan kuitenkin alkaneen 1300-luvulla, kun Ragusan tasavalta perustettiin. Ragusa oli esimerkiksi ensimmäinen Euroopan maa, joka kielsi orjatyövoiman käytön. Näihin aikoihin kaupungissa kehittyivät myös arkkitehtuuri, taide, tiede ja kaupankäynti – Dubrovnik oli yksi tärkeimmistä kaupankäyntikaupungeista. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja vuonna 1667 voimakas maanjäristys tuhosi suurimman osan kaupungista, 1808 Napoleonin ranskalaisjoukot valtasivat sen ja myöhemmin 1900-luvun lopussa tapahtui Dubrovnikin piiritys. Piirityksessä kuoli yli 100 siviiliä ja suuri osa vanhaa kaupunkia tuhoutui jälleen kerran. Kaupunki on kuitenkin entisöity ja siitä on muodostunut Kroatian suosituin lomakohde.

Keskiaikaisten muurien ympäröimänä

Dubrovnikin vanhan kaupungin keskusta jää muuriensa sisäpuolelle. Ylhäältä kaupunkia ympäröiviltä muureilta voit nähdä Dubrovnikin vanhan keskustan ja saada vähän osviittaa siitä, miten kaupunki on rakentunut. Muurien reunoilla kävellessä voit nähdä myös upeat näkymät Välimerelle, joten vaikka niiden kiertämisessä kestää hieman, on se sen arvoista. Muurien kiertämisen jälkeen on mukava istua vaikkapa jäätelölle tai jollekin lukemattomista terasseista nauttimaan kylmää juomista ja hyvää ruokaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, jos rahaa tahtoo säästää, että muurien sisälle jäävä alue on hintatasoltaan hyvin paljon korkeampi kuin muu Dubrovnik. Perinteisessä dubrovnikilaisessa ravintolassa (muurien ulkopuolella) saatat saada hyvän ja runsaan aterian vain kuudella eurolla. Yleisesti ottaen kuitenkin vanhan kaupungin ravintolat ovat todella hyvätasoisia, eivätkä ne pelaa turistimassoilla, vaan oikeasti panostavat laatuun. Monissa turistisissa kaupungeissa tämä kun on melkoisen suuri ongelma, ettei ruoan laatuun panosteta, kun tiedetään, että ovesta pukkaa aina uutta ja nälkäistä turistia! Kaupunki on Unescon maailmanperintölistalla ja todellakin ansaitsee paikkansa – kaupunki on hyvin säilynyt, mutta samaan aikaan se kuhisee paljon elämää!

Keskiaikaisten muurien ympäröimänä

Lokrumin saari

Dubrovnikin kaupungin muureja kiertäessä saattaa jos toinenkin ihmetellä horisontissa näkyvää pientä puiden peittävää saarta. Sinne päin näkyy lipuvan veneitä ja kanootteja lähestulkoon koko ajan. Saaren nimi on Lokrum ja se on dubrovnikilaisten oma uimasaari, joka kuuluu luonnonsuojelualueeseen. Rannat siellä eivät ole kuitenkaan hiekkarantoja yleisesti ottaen – Dubrovnikissa taikka sitten muuallakaan Kroatiassa, vaan ne ovat kivirantoja tai veteen hypätään suoraan kivikoilta. Lokrumin saaresta löytyy myös kasvitieteellinen puutarha sekä pari ravintolaa, joten siellä saa helposti vietettyä kokonaisen päivän.

Dubrovnikiin lentäminen ja siellä yöpyminen

Halvin ja nopein tapa Suomesta Dubrovnikiin on lentää suoralla lennolla. Kuten Dubrovnik on pääasiassa kesän lomakohde, pääsee sinne Suomesta suoraan vain kesäisin. Molemmat Norwegian ja Finnair lentävät Dubrovnikiin ja matkan taitossa menee vain kolme tuntia. Kroatian hintataso on huomattavasti alhaisempi kuin Suomen: etenkin se näkyy halvoissa majoituksissa. Huomioon kannattaaa kuitenkin ottaa, että suosituimpana matkustuskuukautena elokuussa hinnat saattavat olla jopa nelinkertaiset. Reissu kannattaa siis suunnitella hyvin etukäteen ja varata majoitus ajoissa. Dubrovnikin vanhan kaupungin takaa lähtee välittömästi kohoamaan vuoret ja ei ole mitään parempaa paikkaa vuokrata asuntoa tai mitään muutakaan majoitusta Dubrovnikissa, kuin näiden vuorien rinteiltä. Maisemat ovat henkeäsalpaavat!

Sanat tuskin voivat selittää Dubrovnikin kauneutta. Kirkkaansininen ja säihkyvä vesi, vehreä luonto sekä historiaa puhuva vanha kaupunki ovat jotain, mitä et voi jättää kokematta!

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat