Lofootit

Lofootit

Lofootit on Pohjois-Norjassa sijaitseva saariryhmä, jolla asuu noin 24 500 ihmistä. Elinkeinonsa paikalliset saavat pääasiassa kalastuksesta ja matkailusta. Saariryhmän epävirallinen pääkaupunki on alle 5000 ihmisen asuttama Svolvaer. Lofoottien täytynee olla yksi Skandinavian upeimmista paikoista: terävät ja jylhät vuoret nousevat suoraan merestä, kapeissa vuonoissa ui miekkavalaita ja hylkeitä ja jääkylmä merivesi huuhtoo sen lukemattomia kuvankauniita rantoja.

Lofooteille matkustaminen

Ajallisesti Lofooteille kannattaa matkustaa kesäaikaan, sillä saariryhmä sijaitsee reilusti Napapiirin pohjoispuolella. Esimerkiksi “pääkaupunki” Svolvaer on suunnilleen samalla korkeudella kuin Suomen Saariselkä, joten voi vain kuvitella, että talvisin kyllä piisaa lunta ja pimeyttä. Heinä-elokuu on toki vilkkainta turistiaikaa, mutta tähän kannattaa varautua kärsivällisyydellä ja hyvällä suunnittelulla. Jos suunnittelee yöpyvänsä leirintäalueilla, ei tarvitse tilanpuutteesta huolehtia, sillä niille kyllä mahtuu. Majapaikkojen varaukset taas vastakohtaisesti kannattaa varata hyvin etukäteen. Sää Lofooteilla on hyvin vaihteleva, joten kannattaa varautua matkaan monenlaisella vaatekerrastolla. Joku päivä saatat vedellä menemään helteessä shortseilla kun taas toisena päivä saattaa tuulla ja sataa voimakkaasti. Paras asia mitä säähän ja sen vaikutuksiin tulee, on se, ettei koko saarelta löydy sääskiä! Lofoottien isoimmista kaupungeista löytyy hotelleja ja hostelleja, syrjäkyliltä taas löytyvät erilaiset leirintäalueet ja yksityisten ihmisten vuokraamat mökit. Tunnelmallisin majoitusmuoto on rørbuer, joka tarkoittaa perinteistä kalastajan mökkiä. Lähes jokaisesta rannikon kylästä löytyy näitä paalujen päälle merenrantaan rakennettuja punaisia mökkejä. Nämä mökit ovat pieniä ja vaatimattomia, mutta ne vastaavat ehkä sellaista suomalaista perinteistä mökkiä ja sen tuomaa tunnelmaa. Näissä mökeissä tosin heräät järvimaiseman sijaan Norjan vuonojen ja meren tarjoamaan jylhään maisemaan. Tunnelma on takuulla kohdallaan, kun saa nukahtaa ikkunan takaa tai lattian alta kuuluvaan aaltojen kohinaan. Mökit kustantavat noin 100 euroa yöltä. Yksi vaihtoehto ja halpa sellainen, on leirintäpaikan valitseminen yöpymistä varten. Lofooteilla leirintäalueet ovat laadukkaita ja jopa halvempia kuin Suomessa. Omassa teltassa yöpyminen maksaa kahdelta hengeltä noin 20-25 euroa. Leirintäalueiden antimiin kuuluu huoltorakennus, josta löytyy suihku, sähköhellalla ja jääkaapilla varustettu yhteiskeittiö ja usein myös pyykkikone. Menopaluulennot Helsingistä Lofooteille maksaa noin 400 euroa – toinen vaihtoehto, ja erittäin hyvä ellei jopa paras sellainen, on matkustaa sinne omalla autolla. Helsingistä asti matkaa on noin 1500 kilometriä, joten jos matkaa haluaa lyhentää, kannattaa harkita Ouluun tai Rovaniemelle lentämistä ja sitten auton vuokraamista jommasta kummasta näistä kaupungeista. Oulusta esimerkiksi Svolvaeriin matkustaa yhdessä pitkässä päivässä.Vuonot ylitetään joko siltoja pitkin tai alitetaan tunneleiden kautta – ja mikä parhainta, Lofooteilla ei ole laisinkaan tietulleja. Huoltoasemia ei Lofooteilla ole joka kylässä, joten kannattaa tankata tankki täyteen Svolvaerissa mennessä ja tullessa.

Lofooteille matkustaminen

Tekemistä

Norjan Lofooteille matkustetaan luonnon vuoksi, eikä shoppailemaan tai museoita kiertelemään. Lofootit ovat itsessään jo ilmestys ja sieltä löytää kymmeniä eri vaellusreittejä. Suurin osa niistä on muutaman tunnin mittaisia päiväretkiä, joille varusteiksi riittävät eväät, vaelluskengät ja tuulen- ja vedenpitävä asu. Yksi suosituimpia reittejä on kavuta Reinebringen-huipulle ja toinen on Kvalvikan autioranta, jolle ei pääse kuin kävellen. Se on myös kaunis telttailupaikka ja siellä voikin viettää yön tai kaksi. Kalastus on Lofooteilla myös suosittua ja se onkin paikallisten toinen pääelinkeino. Ammattikalastajien kalareissuille voi myös aloittelijatkin osallistua. Kalareissut kestävät noin kolme tuntia ja maksavat 60 euroa. Kokemus on upea ja autenttinen.Vaikka Lofooteilla voi nähdä miekkavalaita jopa rannalta käsin, kannattaa harkita avomerelle tehtävää valassafaria, sillä safarilla nähdään myös pitkäeväpallopäävalaita, ryhävalaita ja maailman suurimpia petoja, kaskelotteja. Valassafareiden perässä kannattaa matkustaa saarten pohjoiskärjessä sijaitsevaan Andenesiin, heidän tarjoamillaan safareilla on suurin varmuus nähdä kaskelotteja!

 

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat