Porto – Portugalin toiseksi suurin kaupunki

Porto – Portugalin toiseksi suurin kaupunki

Portugalin pohjoisosissa sijaitseva Porto kiehtoo turisteja nimikkoviinillään, historiallisella keskustallaan ja suurella kulttuuritarjonnallaan. Vuonna 2011 kaupunki tavoitti 238 000 ihmisen asukasluvun, jolloin siitä tuli Portugalin toiseksi suurin kaupunki.

Porton kaupungin mukaan on nimetty kuuluisa portviini ja itse Portugalin nimikin juontaa juurensa Porton kaupungin nimestä.

Historian lehtien havinaa

Porton kaupungilla on pitkä historia – jo ennen ajanlaskua perustettu kaupunki on aina ollut tärkeä kauppakaupunki ja kukoistukseensa se nousi keskiajan ja uuden ajan taitteessa. Portugali harrasti siirtomaapolitiikkaa melkoisen agressiivisesti ja tämä nosti maassa laivojen kysyntää. Maa vastasi haasteeseen ja näin Portokin siis kehittyi huimasti eri puolilta tuotujen hyödykkeiden ansiosta. Lopullisesti Porto nousi maailmankartalle vasta portviinin tullessa suosituksi – etenkin Brittein saarilla portviini niitti suosiotaan ja nosti sen maailman tärkeimpien kaupunkien joukkoon. Porton keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin – Ribeiraksi kutsuttu keskusta huokuu historiaa ja arkkitehtuuria omalla pippurisella tyylillään. Kaupunki on muuttunut jo yli 2000 vuoden ajan, joten historian siipien havinan voi tuntea voimakkaasti ribeirassa kulkiessaan. Keskustasta löytyy lukuisia kirkkoja, hallinnollisia rakennuksia ja muita erilaisia monumentteja – pienikin kävelykierros keskustassa riittää viemään unohtumattomalle historiamatkalle!

Historian lehtien havinaa

Käytännön asioita

Porto on yksi Euroopan sateisimmista suurkaupungeista lokaationsa vuoksi, mutta kesäisin sinne voi kuitenkin matkustaa huolehtimatta mahdollisista sadepäivistä. Kesät ovat kuumia ja usein hyvin kosteita. Muina aikoina Atlantin valtameri ilmoittaakin sitten itsestään sateiden muodossa – tätä ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä kesäkauden ulkopuolella ei turistimassoja ole niin paljoa ja museokäynneistä yms. voi nauttia rauhallisemmissa merkeissä. Suomesta Portoon ei pääse lentämään suoralla lennolla, mutta yhden välilaskun kautta sinne pääsee kätevästi. Esimerkiksi pääkaupunki Lissabonin kautta lentäminen on hyvä vaihtoehto, taikka esimerkiksi Barcelonan kautta, joka onkin monen Portugaliin matkaavan vaihtoehto välilaskupaikkaa miettiessä. Lentomatkaan saattaa mennä helposti kokonainen päivä vaihdot ja muut mukaan laskien, mutta hinnat pysyvät silti melkoisen alhaisina. Portugalissa hintataso on muutenkin alhainen ja se koskee myös majoituspaikkojen hintoja. Erilaisia majoitusvaihtoehtoja löytyy hostelleista neljän tähden hotelleihin saakka, joissa niissäkään yöhinta harvoin nousee yli sadan euron.Kaupungista löytyy melkoisen kätevä metroverkosto ja lisäksi bussit kulkevat niihin paikkoihin, joihin metro ei yllä. Jos haluaa liikkua helposti, mutta silti yllättävän halvasti, on taksi erinomainen vaihtoehto. Suomalaiselle Portossa taksilla ajaminen ei ole turhan näkyvä osa lompsassa!

Tekemistä

Jos Portossa täytyy jotain tehdä, on se portviinin juominen ja francesinhan syöminen! Francesinha on alunperin Portosta tuleva voileipä, jossa on leipää, kinkkua, pekonia, makkaraa, pihviä, sulatettua juustoa ja paksua kuumaa tomaatti-olut-kastiketta sekä ranskalaisia. Annos on erittäin herkullinen, mutta melkoisen raskas, jonka voi helposti jakaa kaverin kanssa! Portviinejä ja niiden kellareita kannattaa taas lähteä etsimään Dourojoen toiselle puolelle Vila Nova de Gaiaan. Portossa järjestetäänkin paljon opastettuja kierroksia läpi viinikellareiden – kierroksen jälkeen voit päästä maistelemaan erityylisiä portviinejä ja ostamaan vaikkapa kotiintuliaisiksi portviiniä, hyvällä tuurilla alennettuun hintaan! Jos taas haluaa nousta korkealle tutkimaan kaupunkia lintuperspektiivistä, voi nousta kaikki Clerigos-tornin 240 porrasta. Ylhäältä on kauniit näkymät ja tällä tavoin kaupungista saa erilaisen näkemyksen. Kaupungin suosituin ja komein kirkko on São Francisco, joka yllättää vasta sisään astuessa – kirkko on vuorattu sisältä täysin kullalla! Suosittua ja rennompaa tekemistä monelle matkailijalle on myös risteily Dourojoella, joka on hyvin keskeinen piirre koko Porton kaupungissa. Risteilyn aikana näkee kaupungin eri vinkkelistä ja sen aikana on helppo ihailla kaikkia Dourojoen kuuluisia siltoja!

 

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat