Suomalaiset matkustajina

Suomalaiset matkustajina

Moni ei ehkä uskoisi, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan Suomen kansa matkustaa eniten maailmassa niin maan sisäisesti kuin ulkomaillekin. Matkoiksi tutkimuksessa on laskettu kaikki enemmän kuin yhden yön mittaiset matkat. Keskiverto suomalainen tekee vuodessa 7,5 matkaa – ulkomaille he matkustavat 1,7 kertaa vuodessa ja kotimaan sisällä 5,8 kertaa. Heistä eniten matkoja tekee 50-60-vuotiaat, joista 26% ovat tehneet noin kolme ulkomaanmatkaa vuodessa.

Listan kakkoseksi sijoittuu Yhdysvallat, mutta heille pisteet kertyvät kotimaan sisäisten matkojen vuoksi. Amerikkalaiset matkustavat eniten maailmassa kotimaan sisäisesti, mutta vain yksi viidesosa amerikkalaisista matkustaa ulkomaille. Yleisesti ottaen muutkin pohjoismaalaiset kuin vain suomalaiset matkustavat paljon – seuraavina listalla ovat Ruotsi, Tanska ja Norja mainitussa järjestyksessä.

Miksi suomalaiset matkustavat niin paljon?

Me suomalaiset olemme siitä onnekasta kansaa, että olemme syntyneet lintukotoon, jossa kaikkien ihmisten perustarpeet ovat oikeasti suhteellisen hyvin. Kaikki on niin hyvin, että haluamme ja koemme tarpeelliseksi jopa käyttää rahaa ja aikaa uusien kokemusten kokemiseen, kuten matkailuun. Yli puolet kyselyyn vastanneista perustelivat matkailun syyksi rentoutumisen, uuden oppimisen ja uusien asioiden näkemisen. Säällä on myös tietty tärkeä merkitys, kun kesää meillä on vain kolmisen kuukautta eikä siitäkään ole takuita. Moni ihminen lentää esimerkiksi Espanjan etelärannikolle varmistuakseen siitä, että säät ovat oikeasti lämpimät ja aurinkoiset. Neljännes suomalaista taas matkustaa uuden kulttuurin ja kansan ja erilaisen ruoan perässä. Viini- ja ruokamatkoja suunnitellaan yhä aiempaa enemmän. Muita syitä, joilla suomalaiset ovat perustelleet matkustamistaan ovat elämysten perässä matkustaminen ja perheen tai ystävien kanssa yhdessä ajanviettäminen. 15% suomalaisista arvostaa shoppailumahdollisuuksia, tapahtumia, konsertteja ja muita aktiivilajeja, kun taas 10% matkustaa kokeakseen yhteisiä kokemuksia perheen tai ystävien kanssa. Teemamatkoja tekee eniten 18-24 vuoden iässä oleva nuoriso, jota kiinnostaa kulttuuri-, extreme-, hyväntekeväisyys ja luontomatkat.Harva suomalainen eli vain alle joka kymmenes matkustaa extreme-matkojen perässä kaukomaille ja suurin osa matkoista keskittyykin Eurooppaan. Suosittuja kohteita ovat muun muassa Barcelona, Malaga, Lontoo ja Berliini ja Aasian puolella taas Thaimaa. Sen lisäksi, että kaipaamme elämyksiä ja kokemuksia elämäämme, on meillä hyvät edellytykset niiden toteuttamiseen. Ensinnäkin Suomessa on suhteellisen alhaiset työttömyysluvut ja töissä käyvien työolosuhteet ovat kiitettävät – palkkataso on korkea ja vuosittaiset lomat ovat taattuja. Elintasokustannukset Pohjoismaissa, kuten Suomessakin, ovat korkeat, joten yleisesti ottaen ulkomaille matkustaessa suomalainen saa rahoilleen kunnon vastinetta.

Miksi suomalaiset matkustavat niin paljon?

Yksi tärkeä edellytys niin vapaalle matkustamiselle on suomalaisten omaama passi. Se on maailman neljänneksi  parhain passi ja sillä pääsee matkustamaan 156:een maahan ilman viisumia – vain Singapore, Saksa ja Ruotsi ovat ennen Suomea, joista Singaporen passilla pääsee 159:ään, Saksan passilla 158:aan ja Ruotsin ja Etelä-Korean passilla 157:ään maahan.

Vappu

Kommentointi on suljettu.

© 2021 Loma Liikematkat